«Nokas» på kinotoppen

«Nokas» ligger an til å bli årets mest sette norske voksenfilm, med opp mot 250.000 solgte billetter. I skrivende stund er den blant de ti mest sette filmene på norske kinoer i 2010. Dette er veldig hyggelig, ikke minst for oss som har laget filmen.

Manusarbeidet på filmen har vært min hovedbeskjeftigelse i fire år, og det er gøy når resultatet har blitt så bra som dette – både med tanke på hvor mange som har sett «Nokas», og hvor godt folk responderer på de relativt krevende formvalgene som er gjort (ingen hovedperson, oppklippede tidslinjer, utstrakt bruk av amatørskuespillere, håndholdt kamera med lav dybdeskarphet).

Jeg noterer meg med en viss munterhet at en del av de «intellektuelle» filmanmelderne ikke har greid å forholde seg til disse formvalgene – og ser dem som lyter ved filmen.

Disse kritikernes debatt om filmen har vært interessant – fra fordømmelse på forhånd fordi vi (i deres forestilling) skulle lage en film som forherliget ranerne – til neserynking og uforstand i ettertid fordi vi ikke har laget en film som forfører deg med «Mesterhjernen» og «Sleggemannen».

Kanskje sitter man så fast i sin egen mytologisering av ranet at man ikke forstår at når man ikke blir forført, er det fordi filmens argeste kritikk er rettet mot medienes eget behov for å sensasjonalisere (og dermed også å fordreie).

Sagt med enklere ord: En del av norsk kritikerstand har problemer med å forstå at hovedbudskapet i en film kan ligge i formvalget. Det er først og fremst synd fordi det senker nivået på den debatten vi kan ha om filmer som tar tak i aktuelle problemstillinger i norsk samtid.

I Norge kan man kritisere hvem som helst, så lenge det ikke er journalister. Eller som en av figurene i «The Wire» sier det: «Never pick a fight with a man who buys ink by the barrel» (en one-liner som muligens stammer fra Mark Twain).

2 tanker om “«Nokas» på kinotoppen

  1. Gratulerer! Det er svært gledelig at så mange har sett og ikke minst satt pris på filmen deres. Jeg har også stusset over mange av filmanmelderne har vært mest opptatt av hva filmen ikke er. Det ser ut som de har hatt lyst på en helt annen film og kritisert den for å ikke være den. Rart.

    Hvordan går det med utenlandslanseringen? Vil det skje? Er det noen kvaler rundt det? Er Nokas for lokal, siden dere utforsker et nasjonalt traume? Eller tror dere at filmen har en internasjonal appell?

  2. Hei, takk for det. Jeg tror filmen har mulighet til å nå et utenlandsk publikum, men såvidt jeg har forstått forsøker man nå å få den med på de «riktige» festivalene. Det er tydeligvis noe taktikk knyttet til hvordan man introduserer en film til det internasjonale markedet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close